Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, heeft de tegenaanval geopend op Europese landen die woedend zijn over de spionageactiviteiten van de VS.

Clapper zei dinsdag dat bondgenoten van de VS Amerikaanse leiders en inlichtingendiensten bespioneren. Hij noemde dat “een kwestie van routine”.

Clapper repte van de buitenlandse spionage voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Clapper en de topman van de NSA, generaal Keith Alexander, moesten zich voor de Amerikaanse spionageactiviteiten verantwoorden naar aanleiding van publicaties in internationale media.

Die hebben in de afgelopen weken uitgebreid bericht over het onderscheppen van miljoenen telefoontjes en e-mails in Europa door de NSA. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou al sinds 20002 zijn bespioneerd door de Amerikanen.

Altijd volgens de wet geopereerd

Clapper benadrukte dat door de leiding strikt wordt toegezien op de Amerikaanse spionageactiviteiten en dat altijd volgens de wet wordt geopereerd. Ook zei hij dat het voor inlichtingendiensten van groot belang is om door informatie te verzamelen en door analyses uit te voeren te achterhalen wat leiders van plan zijn.

Alexander zei dat berichten over het onderscheppen van miljoenen telefoontjes in Europa volstrekt bezijden de waarheid zijn. Volgens Alexander zijn door het werk van de NSA samenzweringen van terroristen blootgelegd, onder meer in Europa.

Rol Europese geheime diensten

De zakenkrant The Wall Street Journal voerde dinsdag Amerikaanse functionarissen op, die stelden dat inlichtingendiensten van Spanje en Frankrijk zelf op grote schaal telefoongesprekken van landgenoten in onder meer oorlogsgebieden hebben onderschept.

De verzamelde gegevens zouden ze hebben doorgespeeld naar de NSA om de levens van Amerikaanse militairen en hun bondgenoten en van burgers te beschermen.

Congres neemt NSA onder de loep

Het Amerikaanse Congres gaat het functioneren van de NSA stevig onder de loep nemen. The Washington Post meldt dat twee groepen Congresleden met nieuwe richtlijnen komen.

Eén groep wil dat er eind komt aan het op zeer grote schaal verzamelen van telefoontjes, e-mails en andere spionageactiviteiten onder de USA Patriot Act, de onder president George W. Bush geïntroduceerde antiterreurwetgeving. Een andere groep binnen het Congres zou het spionageprogramma willen behouden, maar dan met een betere bescherming van privégegevens.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl